Vågnede til en masse knoldselleri, løftet om en virtuel eftermiddagskaffe- og kage aftale med venner samt børn, der anmodede om vegansk eller vegetarisk mad til middag og udfordringen med ikke at forlade huset. Til min overraskelse var der ingen knoldselleri kager opskrifter på dansk,- hverken i mine gamle eller nye kogebøger eller internettet, selvom roden er blevet dyrket i Nordeuropa siden det 14. århundrede. På nettet var der dog 3 lovende opskrifter på Engelsk, som med vores rester og køleskab, kan omdannes til en kage. 🎂 Kageopskriften på plads, er stadig knoldselleri til “steaks” (måske med lidt trøffelolie inspireret af Nadine Redzepis kogebog)- og noget til en slow cooked sauce med pastasauceresten fra onsdag og ovnbagte kartofler og salat -nok med skvalderkålskud, mælkenbøtteblade (prøver at undgå blade fra blomstrende planter da de er mere bitter) samt agurk og oliven.🥗 Hvis der stadig er knoldselleri tilbage, bliver det omdannet til chutney – til en anden dag!
Under søgningen lærte jeg måder at farve hår med madvarer!Perfekt , hvis frisør er lukket eller man har mindre at ruffe med: Til blond laver du en kamille-te tilsæt et par dråber olie. Når teen er afkølet, tilsættes saften af ​​1/2 citron. Blandingen fungerer bedst med 20-40 min sol, før det vaskes ud🧑🏼‍🦰Til rødt hår, ta’ saften af 1-2 rødbeder med par dråber olie som du lader sidde i håret en times tid, inden det skyldes ud, men vær forsigtig .. rødbeder farver alt! Til mørkt hår, er kaffegrums og en teske kakao i en times tid☕️Kaffegrums giver generelt fugt til dit hår (og er godt som en ansigts-kropsskrub), mens ingefær tilføjer glans og kan føjes til alle tre farver.
Hvis du er ved at løbe tør for film, har prof. Richard Raskin udvalgt kortfilm med samtykke af filmskabere. Linkene er nederst. Richard Raskin er “The grand master,” når det kommer kortfilm og i tidernes morgen rådede han os om kortfilm og om hvordan filminstruktører ofte bruger mad og madkultur som ramme og til at fortælle historien mere præcist og involverende. En af filmene, anbefalet af Richard, er Sytske Koks “Den kinesiske mur”, som du nu kan nyde komplet gratis! Lad weekenden begynde!
Vil du også lave en selleri-kage? – Kagen er inspireret af 3 opskrifter -og kan fremstilles vegansk, gluten- og laktosefri. Da det er weekend, og vi har nogle frosne bær i fryseren, laver jeg kage som lagkage med et lag, 🍰 og originale opskrifterne er nedenunder på engelsk:

200 g Mel (hvis du er glutenintolerant, skal du erstatte melet med mandelmel. For kager anbefales det at erstatte med 1/4 (25%) af mængden mel i opskriften).
1 tsk Bagepulver.
1 tsk Natron.
2 Æg eller 6 -7 spiseskefulde akvafabe / kikærtevand (ca. 3 spsk pr. æg)
100 ml Solsikkeolie (du kan erstatte den med andre olier uden stærk smag eller smeltet margarin / smør)
100 g / ml Sukker eller Honning
100 g Yoghurt (valgfri!t eller brug (havre) mælk eller udelade. Er dejen tør, kan du også tilføje et revet æble)
300 g revet knoldselleri
En knivspids salt
En håndfuld mørk chokoladechips (valgfrit)

FYLD (valgfrit)
150 g Bær (frisk eller frossen)
0.5 dl vand
1 tsk sukker, rørsukker eller flormelis.
Du kan også bruge noget marmelade eller udelade kagefyld.

Topping
En lille piskefløde eller sigt flormelis over kagen, når den er afkølet

Vejledning👨‍🍳
Forvarm din ovn til 150 ° C  og smør en 20 cm springform.
Pisk sukker (eller honning) sammen med olie i en skål eller røgmaskine indtil den er glat – tilsæt et æg (eller 3 skeer kikærtevand) af gangen. Når blandingen er hvid og cremet, tilsættes det næste æg (eller kikærtevandet)

Bland i mellemtiden mel, salt, natron og bagepulver i en anden skål og sæt til side.

Hvis du har yoghurt (havremælk eller andet), rør det med det revet knoldselleri i æg- og sukkerblanding. Brug ikke elektriske apparater meget fra nu af, da du risikerer at slå “luften” ud, så rør det gerne i med en ske. Tilsæt de tørre elementer, og bland det (tilsæt chokoladechips, hvis du vil), før det hældes i den smurte bageform og bages i ovnen 35-45 minutter, eller indtil et spyd indsat i midten af ​​kagen kommer op uden dej på.
I de første 10-15 minutter kan du placere et stykke bagepapir på toppen af ​​kagen for at undgå, at den bliver brændt ovenpå.

I mellemtiden kan du forberede bærerne. Hvis du har friske, så sæt nogle til side som pynt. Varm bærrene i en lille gryde:Er bærrene friske, så dæk først bunden med vand og tilsæt bær. Er bærerne frosset så læg dem i en gryde og tilsæt vandet lidt efter lidt. Tilsæt sukker og opvarm langsomt til et lavt kog. Smag, og tilsæt mere sukker eller lidt citronsaft, afhængigt af din smag. Lad køle af.

Når kagen er bagt, skal den afkøles. Skær kagen, og spred bærrene ud på den ene halvdel af kagen, læg det andet stykke kage ovenpå og pynt med flødeskum (vi foretrækker, hvis at piske fløden så næsten løbende) og bær, hvis du har. Du kan udelade bær og fløde og istedet drysse flormelis over kagen.
Server nu og spis.

Link til andre kager:
Knoldselleri med jordbær og flødeskum
Grillede knoldsselleri-kage
Rug knoldselleri valnødkage

Link til hårfarve

🎥Link til film 🎦
1. THE CHINESE WALL Sytske Kok, director; Rosan Dieho, writer(Netherlands, 2002), 10 min
2. THE WAR IS OVER, LA GUERRA È FINITA Nina Mimica(Italy, 1997) 7 min
3. KOM Marianne Olsen Ulrichsen(Norway, 1995) 4.5 min
4. ON SUFFOCATION Jenifer MalmqvistSweden, 2013, 7 min
5. DRAFT Naomi Levari(Israel, 2004) 17 min.
6. DERAILMENT AVSPORING Unni Straume (Norway, 1993) 7 min
7. CAT’S CRADLE Liz Hughes (Australia, 1991), 12 min
8.THE BEACH Dorthe Scheffmann (New Zealand, 1995), 8 min
9. STAIRCASE / FEM TRAPPOR Hanna Andersson, director; Karin Arrhenius, writer(Sweden, 2004) 5 min
10.COCK FIGHT Sigalit Liphshitz (Israel, 2000 13:40 min.

FoodFilmFestivaldk